top of page

Rekonstrukce elektroinstalace nebo oprava?

Aktualizováno: 6. 6. 2022

Rozdíl mezi rekonstrukcí elektroinstalace a opravou



I když by se mohlo zdát, že v tomto případě slovíčkaříme, není tomu tak. Minimálně z pohledu legislativy je rozdíl zásadní. Za opravu se považuje výměna části instalace za nový shodný kus, kdy v instalaci nedochází k žádným zásadním změnám (například výměna navrtaného kabelu nebo vyhořelé zásuvky). Samotný zásah do instalace a případná revize takto opravené instalace se provádí dle legislativy platné v době, kdy instalace vznikla.

“Rekonstrukce je kompletní předělání stávající instalace (výměna kabelů, rozvaděče, koncových prvků atd.). Na takový zásah se již nahlíží jako na novou instalaci a proto musí splňovat aktuálně platné legislativní předpisy.”

Každá rekonstrukce se liší. Můžete se rozhodnout pro rozsáhlý zásah do elektriky nebo jen pro malou úpravu, která vám zpříjemní bydlení. Za rozsáhlou změnu můžete považovat kompletní výměnu kabeláže, rozvodnice, jističů, stykačů a dalších přístrojů, stejně jako vypínačů a zásuvek. Malá úprava může být třeba jen výměna vypínače za stmívač, přidání termostatu do místnosti nebo změna designu vypínačů a zásuvek.

Je u rekonstrukce elektroinstalace nutná revize?

U rekonstrukcí a přestaveb, které zahrnují i zásahy do elektroinstalace, projektovou dokumentaci nikdo nevyžaduje. Rekonstruované rodinné domy a byty se už znovu nekolaudují, takže revizi není potřeba nikomu dokládat.

47 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kontakt

1.Máje 134, 735 31

Bohumín - Skřečoň

fodorpavel@seznam.cz

+420 739 386 223

bottom of page